30 sep Sarbatoarea Fiilor comunei Bontida
Autor: SZEKELY Csaba
De foarte mult timp vizitam comuna Bontida, dar niciodata nu am crezut ca pitoreasca asezare de pe Valea Somesului Mic se mindreste cu atitia intelectuali nascuti pe aceste meleaguri. Prilejul de a-i cunoaste pe unii dintre oamenii de seama care provin de aici s-a ivit la sfirsitul saptaminii trecute, cind in curtea impozantului castel Banffy a avut loc cea de a IV-a editie a Sarbatorii Fiilor comunei, traditionala intilnire de suflet a locuitorilor din satele apartinatoare Bontidei.
Chiar si timpul a tinut cu gazdele, astfel ca sute de oameni s-au adunat in curtea interioara a castelului, unde programul a debutat cu lansarea de carte a fiilor satului, Sandu Catinean din Bontida si Alexandru Blaga, doi poeti talentati, primul aflindu-se deja la cel de al optulea volum. Întilnirea literara desfasurata in sala Miklós s-a bucurat de o prezenta numeroasa, in sala luind loc si citiva membri ai cenaclului literar „Lucian Blaga” din Sebes (judetul Alba).
Au luat cuvintul, printre altii, dna Nadia Farcas, directoarea Editurii Ecou Transilvan din Cluj-Napoca, promotorul multor actiuni pe teme literare, poetul si prozatorul Al. Florin Ţene, presedintele Ligii Scriitorilor Romani, dna Antonia Bodea, dna Rodica Scutaru Milas din partea Cenaclului literar „Octavian Goga” Cluj-Napoca si, nu in ultimul rind, cunoscutul si apreciatul actor si scriitor clujean Dorel Visan. Alexandra Blaga a recitat din poeziile poetului Alexandru Blaga, la fel scriitorul Sandu Catinean din Bontida prezentind in fata publicului citeva creatii din ultimele doua volume lansate cu aceasta ocazie. Poetul si epigramistul clujean Vasile B. Gadalin (inclus, recent, si in „Enciclopedia personalitatilor din Romania” – felicitari!) a rostit si el citeva cuvinte calde, asa cum ne-a obisnuit deja in ultima perioada.
La fel, primarul comunei Bontida – de altfel un sustinator fidel si consecvent al actiunilor literare si artistice – Emil Cirhat a salutat evenimentul, dupa care toata lumea a iesit in curtea castelului, unde, in prezenta oficialitatilor si a locuitorilor satului, edilul-sef a deschis Sarbatoarea Fiilor comunei. La deschiderea festivitatilor au participat deputatul Cornel Itu, vicepresedintele Consiliului Judetean Cluj, Ioan Oleleu, consilierii judeteni Mihai Seplecan si Axente Husar, primarul comunei Jucu, Dorel Pojar, primarul comunei Sinpaul, Ovidiu Colceriu, consilierii locali, alti invitati.
Cu ocazia evenimentului a fost acordat titlul de Cetatean de Onoare profesorului dr. Aurel Losonti (autorul monografiei comunei Bontida), actorului si scriitorului Dorel Visan si, post-mortem, artistului Alexandru Chira, cei trei fiind prezentati in aceasta ordine de ing. Viorel Haitau, poetul Sandu Catinean din Bontida si de criticul de arta Radu Vasile. Momente emotionante, cei trei fiind fii ai satului care au contribuit prin activitatea lor creatoare la dezvoltarea culturii si spiritualitatii romanesti. O initiativa laudabila a edililor bontideni, care, iata, stiu sa aprecieze munca unor consateni de-ai lor, care au dus faima comunei chiar si peste hotarele tarii.
Pe scena amenajata in aer liber a urmat un grandios spectacol folcloric. Merita sa scriem si numele interpretilor si ale ansamblurilor care au evoluat in fata sutelor de spectatori (multi reveniti acasa si din alte zone ale tarii): Angela Rusu, Vasile Coca, Claudiu Moldovan, Varu Sandel, Alex de Orastie, Raluca Pal, Formatia “Angela Rusu Band”, Ana Georgeta Balla, Fratii Zegrean si Grupul “Traditii” de la Ceaba, Ansamblul Fundatiei Culturale “Téka” Gherla, Ansamblul de dansuri tiganesti “Verisorii” din Bontida, Ansamblul “Magura” Calatele si Ansamblul de dansuri populare “Codrisorul” din localitate.
Un program bogat, cu care, in aceasta vara, nu ne-am prea intilnit cu ocazia diferitelor manifestari culturale de acest gen. Dar, intotdeauna, la Bontida, organizatorii au stiut sa ofere publicului un repertoriu pe masura asteptarilor, administratia locala implicindu-se activ in toate activitatile desfasurate pe aceasta linie. Adica, oamenii sa se distreze, dar si sa aiba parte de o educatie estetica si artistica, chiar daca este vorba de mediul rural.
Adevarul este ca la Bontida si cadrul istoric al castelului ofera o alta atmosfera pentru desfasurarea acestor intilniri de suflet, insa mult depinde si de capacitatea organizatorica a administratiei locale.
A fost perfect si frumos, totul find incheiat cu un mare foc de artificii. Efectiv, lumea nu a vrut sa plece spre casa, pina cind nu s-a stins si ultima… steluta de pe cer. La doar doi pasi, la Tauseni, lucrarea monumentala a artistului Alexandru Chira, “De-semne spre cer pentru ploaie si curcubeu”, alcatuita din 14 subansambluri, stralucea din plin. Iata imaginatia celor care viseaza si spera. Locuitorii comunei Bontida spera in continuare in tot ceea ce fac pentru localitatea lor.