„Accentuand conotatiile spirituale ale traditiei si noului avem in vedere abordarea traditiei ca studiu, ca investigare (analiza si sinteza) ca tema a fenomenologiei specifice, a „starii de traditie” identificam „starea de proiect”, astfel incat cele doua atitudini sa devina compatibile si paradoxal salutare prin complementaritate ca manifestari proteice, reversibile, necesare si caracteristice pentru manifestul-program al fundatiei.
Realizand un dialog al memoriei culturale si afective cu proiectul cultural continuu, dorim sa constientizam functia mnemotehnica a expresiilor artistice in realizarea proiectelor intelese ca sublimare a „operei deschise”: Actul artistic este inteles ca interogatie ideala, superior adresata.”
Intitulat astfel (Proiect si Utopie in Arta), simpozionul a dezbatut si a repus in discutie problematicile pe care le incumba cele doua concepte in procesul si configurarea operei de arta in trei domenii distincte: plastica, literatura si muzica.
S-a plecat de la premisa ca raportul, interferenta si interactiunea celor doi factori constituie esenta conceptuala a oricarui demers artistic, atat in planul pragmatic al realizarii, cat si in cel teoretic al structurarii conceptual filosofice.
Astfel simpozionul a repus in discutie termeni consacrati si uzitati in limbajul artistic, incepand cu cei de traditie si inovatie, care au fost substituiti in ordine si in sintagme cu „starea de traditie“ si „starea de proiect“, cu complementaritatea dintre „memoria culturala“ si „proiectul artistic“ si pe cei de „experienta – experiment – experimentalism“ – avand drept corolar deschiderile conceptuale si utopiile proiectual-artistice, in conformitate cu statutul si obiectivele Fundatiei Culturale „Alchira“.
Dezbaterile simpozionului au avut ca punct de plecare concret experimentul artistic exemplar de la Tauseni, care se instituie „ca statie pilot“ a „proiectului fara de sfarsit“, inteles ca „utopie proiectuala realizabila“. Elementele instalabile, denominate generic „Relee informationale“ (destinate receptarii, prelucrarii si emisiei de mesaje, inspre si dinspre statia initiala, constituie verigile unui lant conceptual al mega proiectului intitulat „Din deal in deal pana la Viena“). El se doreste a fi un amplu proiect de integrare in Europa prin arta.
Invitatii conferentiari au fost personalitati din domeniile culturii si artei, teoreticieni si practicieni, oameni din presa.
Pe termen lung unul dintre obiectivele implicite ale simpozionului este si acela de a se cunoaste „la fata locului“ anvergura Ansamblului Monumental de la Tauseni si mediatizarea lui in vederea identificarii solutiilor necesare pentru extensia sa catre un mega-proiect al integrarii europene.
In acelasi timp simpozionul se doreste a fi un preambul la un alt proiect al Fundatiei Culturale „Alchira“ care se va realiza sub acelasi generic, si care se va concretiza in simpozioane aplicative (practic-artistice), nationale si internationale, cu artisti din cele trei domenii mentionate mai sus.
Sinteza acestor simpozioane propunem a se face prin editarea unei publicatii online cu titlu omonim „Proiect si utopie in arta“ si care sa trimisa prin newsletter tuturor abonatilor.
Curs teoretic si practic de initiere in problematici artistice pentru studentii de la Facultatea de Arte Plastice din Bucuresti, sectia Pictura care s-a concretizat si intr-un schimb de experienta cu Universitatea de Arte si Design din Cluj-Napoca printr-o vizita a studentilor din Bucuresti la atelierele universitatii clujene. Pe parcursul cursului studentii au vizitat Ansamblul Monumental de la Tauseni si toate obiectivele culturale importante din zona: Castelul Bamfy din comuna Bontida, Manastirea Nicula, Catedrala de la Ghelra, Cetatea de la Dabaca, Muzeul de Arta Cluj-Napoca.
Este un proiect cu caracter recurent care s-a desfasurat anual intre anii 1999-2004. Programul a implicat de-a lungul mai multor editii un public variat compus din: localnici tarani, intelectuali, oameni de cultura, oameni politici, critici de arta, artisti, studenti. Desfasurarea programului cultural cuprindea: transportul particiantilor la ritual din Cluj si din Bucuresti catre Tauseni, asigurarea conditiilor de cazare si masa si participarea la ceea ce am numit generic: „Ritualul Magico-poetic de initiere“ care se incheia cu discursul autorului.
Pentru detalii despre proiectele fundatiei AlChira ne puteti contacta aici.